עמי נוימן | מנהל פעילות Kinaxis Israel & Agile PLM

מהו תכנון מקבילי של שרשרת ערך האספקה?

שרשרות האספקה של היום מורכבות מאי פעם. חברות רבות מסתמכות על רשת גדולה של ספקים ושותפים הפזורים ברחבי העולם כדי לספק את הרכיבים הדרושים להם לייצור המוצרים שלהם ולספק אותם ללקוחות שלהם בזמן.
שרשראות אספקה גלובליות כפופות לרמות גבוהות של תנודתיות שיכולה להיגרם על ידי כל דבר, החל ממתחים מסחריים וקונפליקט גיאופוליטי ועד אסונות טבע ומשברי בריאות עולמיים. לשילוב הזה של מורכבות ותנודתיות יש פוטנציאל ליצור שיבושים משמעותיים שמעמידים את שרשרת האספקה, ואת השורה התחתונה, בסיכון.
למרות האתגרים הללו, חברות מסוימות עדיין מסתמכות על מודל רציף או "מדורג" מיושן של תכנון שרשרת האספקה, שבו כל שלב בתהליך מטופל ברצף ליניארי. חברות העולות בעקומת הבגרות של שרשרת האספקה מאמצות יותר ויותר תכנון שרשרת אספקה בו-זמנית או מקבילי, מודל הוליסטי חדש שמתחשב בכל רשת התכנון ומיישר את הנתונים כך ששינוי בחלק אחד בשרשרת האספקה יגרור שינויים ותקשורת מקבילים בשאר השרשרת, כמעט בזמן אמת. תכנון בו-זמני מאחד תוכניות על פני כל אופקי הזמן ורמות הפירוט, כך שמתכננים יכולים להבין השפעות עבר, הווה ועתיד על פני כל אופק התכנון בבת אחת.

מהם החסרונות של תכנון שרשרת אספקה בשיטה מדורגת?

בתכנון שרשרת אספקה מדורגת, מתכננים מתמקדים בהשגת מצוינות תפקודית בתחום הספציפי שלהם בתכנון שרשרת האספקה, כגון תכנון מלאי או קיבולת. זה כרוך בבידוד אזור אחד, כוונון עדין ואז הצטיינות בו.
על פני השטח, גישה מדורגת זו נראית אידיאלית ליצירת מערכת הפועלת בשיא היעילות מקצה אחד של שרשרת האספקה לקצה השני. אבל זה לא המקרה אי התאימות בין כל פונקציה בשרשרת הערך יצטבר ויגדל וכך בסופו של דבר תורם לעיוורון תפעולי. אופטימיזציה לתכנון קיבולת בלבד ללא הבנה של השפעתו על המלאי, למשל, יוצרת אתגרים שמצטברים וגדלים כאשר התוכניות ממשיכות לשאר שרשרת האספקה והרשת. כאשר כל פונקציה מתעדפת את הביצועים שלה, שיתוף הפעולה, היעילות וההיענות לשינויים יורדים. הזדמנויות לתיקון ושינוי אובדות, ויעדים עסקיים רחבים יותר בסכנה .
ארגונים שעובדים ב תכנון מדורג לרוב אינם חושבים על שרשרת האספקה כעל מערכת מקצה לקצה, למרות העובדה שהמדורגות הפונקציונליות הן אלו שלא מאפשרות לקבל תצוגה מלאה של שרשרת האספקה. בעבודה בסביבה זו, מתכנני שרשרת האספקה מבלים את ימיהם לעתים קרובות מדי בניהול תופעות הלוואי של גישה זו ואינם מתמודדים עם הבעיה המרכזית.
בסך הכל, תכנון מדורג הוא איטי, ברובו ידני ונוטה לשגיאות. ומכיוון שהוא לא נותן למתכננים גישה בזמן אמת לנתונים שהם צריכים מאזורים אחרים בשרשרת האספקה, הוא מגביל מאוד את יכולתם להגיב במהירות כדי למתן את ההשפעה של שינויים או אירועים בלתי צפויים.

איך עובד תכנון במקביל?

תכנון מקביל הוא טכניקה, אך היא מופעלת על ידי יישום טכנולוגי נכון ב תכנון וביצוע שרשרת האספקה. הטכניקה של תכנון מקביל נעוצה ברעיון ששרשראות ערך האספקה צריכות להיות מהירות, מחוברות ומקצה לקצה, כך שאנשים, תהליכים ונתונים תמיד מיושרים עובדים יחדיו ומסונכרנים. הטכנולוגיה שמניעה את המקביליות הזו משתמשת בשירותי ענן, אלגוריתמים שעובדים תמיד, מסדי נתונים בזיכרון עם הפניות זיכרון ישירות ומנועי ניהול תצורה וגרסאות יעילים כדי להניע יכולות כמו תרחישי "מה- אם" , תאומים דיגיטליים, חישת דרישה (Demand Sensing), AutoML, חיזוי וניתוח ועוד.

כאשר טכניקות וטכנולוגיות משולבות בו-זמנית, חברות יכולות לשזור כל היבט של העסק שלהן כדי לראות יתרונות בתכנון לטווח קצר וארוך מאסטרטגי ועד טקטי לדוגמה:
• מתכנני ביקוש מקבלים ומעריכים באופן מיידי נתונים מבעלי עניין פנימיים וחיצוניים כדי לחזות במהירות ובדיוק רב יותר.
• מתכנני אספקה מזהים באופן מיידי חוסר התאמה בין היצע וביקוש ולאחר מכן משתמשים בתרחישי מה-אם מהירים כדי להעריך חלופות, כדי שיוכלו לפתור בעיות באופן יזום לפני שהן משפיעות על הלקוחות.
• מתכנני מלאי מקבלים נראות ברחבי הרשת לרמות מלאי בגודל הנכון, כך שחברות יכולות לאזן בין שביעות רצון הלקוחות לבין העלויות.
• מחזורי S&OP הופכים בו-זמנית יותר מדויקים ויעילים עם שיתוף פעולה חוצה צוות טוב יותר.

מהם היתרונות העיקריים של תכנון מקבילי?

תכנון מקביל של שרשרת האספקה מביא איתו יתרונות רבים לחברות המנהלות שרשראות אספקה גלובליות מורכבות. חלק מהיתרונות המרכזיים הללו כוללים:

שיפור הזריזות העסקית (Agility)
בעוד שמתכנני שרשרת אספקה לעולם אינם יכולים להימנע לחלוטין מתנודתיות, עם תכנון מקביל הם יכולים לפעול במהירות כדי להגביל את השפעת התנודתיות ולשפר את הזריזות הכוללת של העסק. לדוגמה, כאשר אדם מבצע שינוי במקום כלשהו בשרשרת האספקה בתגובה לאירוע בלתי צפוי, כגון עלייה בביקוש או אירוע מזג אוויר קיצוני, תכנון מקביל מבטיח שכל השאר מבינים באופן מיידי את ההשפעה על עצמם, על הצוות שלו ועל הארגון כארגון שלם. חמושים במידע זה, מתכננים יכולים לעדכן את התוכניות שלהם בהתאם ולנקוט בצעדים המתאימים כדי לצמצם או להימנע לחלוטין מכל השפעות אם הן פיננסיות או השפעה כלשהי על הלקוחות. זהו שיפור עצום ביחס לתכנון רציף, שבו הערכת ההשפעה המלאה של שינוי בודד עשויה להימשך ימים או אפילו שבועות.

תכנון יזום
עם תכנון מקבילי של שרשרת האספקה, מתכננים יכולים להשתמש באופן יזום בשפע הנתונים שיש להם כדי למנוע עיכובים פוטנציאליים, שיבושים ואתגרים אחרים בשרשרת האספקה. ארגונים עם מודלים של תכנון מורכבים ביותר יכולים להריץ ולהריץ תרחישים מחדש תוך דקות, ומתכננים יכולים לפתח תוכניות או סטים של חלופות במהירות מספקת כדי שהתחזיות יהיו ניתנות לפעולה.

ביטול תחומים פונקציונלים
תכנון מדורג מתבצע במסגרות פונקציונליות המבוססות על תחום תכנון אחד. מתכננים בתוך תחומים אלה בדרך כלל אינם חולקים את הנתונים העדכניים ביותר שלהם עם קבוצות פונקציונליות ומתחומים אחרים מה שהופך את תהליך התכנון ללא יעיל ונוטה לשגיאות. עם תכנון מקביל, מסגרות אלה מתבטלות. למתכננים בכל התחומים יש גישה לאותם נתונים עדכניים מקצה אחד של שרשרת האספקה לקצה השני. הם יכולים להשתמש בנתונים האלה כדי לשתף פעולה בצורה יעילה יותר עם עמיתיהם לאורך כל חוליה בשרשרת ולקבל ביחד החלטות מושכלות יותר מהר יותר על סמך נתונים אלה. על ידי ביטול מסגרות תכנון, תכנון מקביל עוזר לעסקים להפחית סיכונים, בזבוז והשהייה.

קיצור מחזורי תכנון
תכנון בו-זמני מקצר את מחזור התכנון בכך שהוא מאפשר למתכננים בכל שרשרת האספקה ליצור תוכניות עבור האזורים האישיים שלהם בו-זמנית באמצעות מערך נתונים משותף המתעדכן בזמן אמת. קצב מהיר יותר זה אומר שהם יכולים לעמוד בהפרעות יומיומיות תוך שהם גמישים מספיק כדי להתמודד עם אתגרים בלתי צפויים.
זה מנוגד לשיטות תכנון עוקבות מסורתיות שבהן מחזורי תכנון ארוכים הם הנורמה. מכיוון שהתכנון הוא רציף, קבוצה אחת לא יכולה להתחיל לתכנן עד שהיא תקבל את התוכנית שהושלמה מהשכנה הקרובה ביותר שלה במעלה הזרם . במקרים רבים, עד שהם יוצרים את התוכנית שלהם, הנתונים שקיבלו אינם מעודכנים, מה שגורם לנטישה מיותרת ומאט את כל תהליך התכנון.

מהם כמה גורמים מרכזיים שיש לקחת בחשבון בעת בחירת תוכנת תכנון במקביל ?

ספקי תוכנה לתכנון שרשרת אספקה רבים נקטו בצעדים למודרניזציה של לפחות כמה היבטים של הטכנולוגיה המשמשת בפתרונות הקיימים שלהם. הם העבירו את התוכנה שלהם לענן, למשל, או הוסיפו תמיכה באלגוריתמים בסיסיים של למידת מכונה אשר נותנים מענה לקבוצה מוגבלת של מקרי שימוש. עם זאת, במקרים רבים, ארכיטקטורת התוכנה הבסיסית של פתרונות אלה, אשר פותחה בתחילה כדי לתמוך במודל תכנון שרשרת אספקה מסורתית, נותרה זהה.

פתרונות תוכנה אמיתיים לתכנון שרשרת אספקה בו-זמנית, לעומת זאת, עוצבו מהיסוד כדי לעמוד בדרישות של פרדיגמת התכנון החדשה, שהיא מחוברת, מקצה לקצה ומונעת על ידי נתונים . פתרונות אלה מנצלים את היתרונות של כוח חישוב בעלות נמוכה יותר ואלגוריתמים מתקדמים, המאפשרים למתכננים לייצר תוכניות ולהעריך תרחישים הרבה יותר מהר ממה שהם יכולים עם מערכות תכנון מדור קודם.
תוכנת תכנון במקביל היא בדרך כלל מרכיב אחד בפלטפורמה גדולה יותר וניתנת להרחבה המיועדת לתכנון וביצוע שרשרת אספקה מקצה לקצה. תכונות אינדיבידואליות משתנות מפתרון אחד למשנהו, אך הפתרונות המובילים מתיישבים בשימוש שלהם בטכנולוגיות מתקדמות כמו בינה מלאכותית, למידת מכונה ואוטומציה כדי לספק נראות ושקיפות רבה יותר על פני כל שרשרת האספקה.

יכולות ניתוח מתקדמות, למשל, הן מרכיב הכרחי בפתרונות תוכנה לתכנון בו-זמנית. הם מספקים למתכננים ולאנשי מקצוע אחרים בשרשרת האספקה תובנות חשובות שהם יכולים להשתמש בהם כדי לכוונן את התוכניות שלהם, לקבל החלטות מושכלות יותר, לייעל את שרשרת האספקה שלהם ולספק שירות לקוחות טוב יותר. פתרונות שונים תומכים ברמות שונות של ניתוח. אלה הכוללים ניתוח חזוי, למשל, עוזרים למתכננים להבין את התוצאות הסבירות באמצעות תחזית סטטיסטית או מודל חזוי שנגזר מטכניקות למידת מכונה , אנליטיקה מתקדמת לוקחת את זה צעד קדימה וממליצה על דרך פעולה ספציפית, בדרך כלל תוך שימוש באופטימיזציה מתמטית, היוריסטיקה או מערכות אחרות מבוססות כללים.

מה תפקידו של מתכנן רשת בתכנון מקביל?

בשנים האחרונות, חברות בעלות יכולות תכנון בוגרות הוסיפו את התפקיד של "מתכנן רשתות" לרשימת אנשי המקצוע לתכנון שרשרת האספקה שלהן כדי להתמודד עם סדרי עדיפויות משתנים ללא הרף ולמצוא דרכים לפתור אותם בצורה רווחית. במקום להתמקד בפונקציית תכנון שרשרת אספקה אחת כמו ביקוש, היצע, מלאי, ייצור או פריסה בשטח, על מתכנני הרשת מוטלת המשימה לטפל בכל שיבושים בשרשרת האספקה ברגע שהם מתרחשים.
כאשר מתרחש אירוע בלתי צפוי, כגון ביקוש העולה בהרבה על ההיצע או שביתת נמל המגבילה את האספקה הנכנסת יש מישהו בארגון המוקדש להגדרה,מודלים קיימים לכל סוג אירוע והחלטה על חלופות מהירות הם המפתח להצלחה. מכיוון שאירועים בלתי צפויים אלו מתרחשים מחוץ לתהליך התכנון הרגיל, מתכנן הרשת יכול לפעול במהירות, למנף את תוכנת התכנון במקביל כדי להתחיל לעצב חלופות ולהשתמש בתרחישי מה-אם כדי לפתור את הבעיה לפני שיתרחש הפרעה כלשהי.
העברת ארגון שרשרת אספקה טיפוסי לתכנון לתפקידי תכנון רשת שנתמכים על ידי טכנולוגיות שמאפשרות זאת, יסייע לכל חברה להפחית את זמן התגובה שלה ולהגדיל את הגמישות שלה.

מהן השיטות המומלצות לאימוץ תכנון מקבילי?

מעבר לתכנון מקבילי משיטות וכלי תכנון מיושנים מצריך תכנון קפדני, תיאום בין תפקודי ומחויבות ברחבי הארגון להתקדם עם הגישה החדשה והחדשנית הזו. ניתן להגדיר את התהליך של אימוץ שרשרת אספקה ממוקדת יותר בלקוח המופעל על ידי תכנון מקביל בארבעה שלבים:

הטמעת תוכנת תכנון בו-זמנית נכונה
בחירת תוכנת התכנון מקבילי העונה בצורה הטובה ביותר על הצרכים הייחודיים של הארגון היא השלב הראשון בתהליך. הפתרון צריך לספק תכנון של שרשרת האספקה וביצוע משולבים יחד עם לוחות מחוונים שבהם יכולים המתכננים להשתמש כדי למדוד ולנטר מדדי ביצועים מרכזיים (KPI) בזמן אמת. זה גם אמור לאפשר להם לצאת ממסגרות תכנון פונקציונליות ולספק להם טכנולוגיות מתקדמות להרצה והפעלה חוזרת מהירה של תרחישים כדי לקבוע איזה מהם מייצג את הדרך הטובה ביותר קדימה.

הטמעת למידת מכונה מתמשכת וקבלת החלטות אוטומטיות עם ML/AI
למידה מתמשכת וקבלת החלטות אוטומטית עם למידת מכונה ובינה מלאכותית מאפשרת לצוות לחזות ולהגיב לאירועים קצרי טווח וארוכי טווח, הרבה לפני שארגון תכנון מסורתי יכול לקבל החלטה . הטמעת היכולות הללו מעניקה למתכננים ומקבלי החלטות אחרים גישה לניתוחים מתקדמים, שיכולים להראות מה יש בשטח, יחד עם סיבות שורש, הרבה לפני שמתממש אירוע.

הרחב את היישום משרשרת האספקה להחלטות עסקיות מקיפות
כאשר חברה מתבגרת באמצעות תכנון בו-זמני, חשוב להרחיב את יישום התכנון הבו-זמני כך שיכלול החלטות עסקיות מקיפות. תוכניות הקשורות לשרשרת האספקה הופכות ללב התפעול וניתן לתרגם אותן ישירות למכירות ולתוצאות כספיות. בסביבת תכנון במקביל, זה יכלול תכנון מכירות ותפעול (S&OP) ותכנון עסקי משולב (IBP).

החזירו את הלקוח למרכז
חווית הלקוח שולטת בכל הדיונים העסקיים. תכנון מקבילי מאפשר לארגונים להחזיר את הלקוח למרכז תשומת הלב. היא מאפשרת לחבר את הלקוח, לקוחותיו, החברה, ספקיה וספקי הספקים על פני רשת שרשרת האספקה המורחבת במודל שיתופי ומאפשרת לכולם לקרוא ולהגיב כמעט בזמן אמת למתרחש בשוק ובשרשרת האספקה עצמה.

לקבלת מידע נוסף בנושא תכנון שרשראות ערך אספקה וחברת Kinaxis ניתן לפנות לעמי נוימן
במייל ami@top-group.co.il או בטלפון 054-6611333.

Share it on social networks

דילוג לתוכן