fbpx

אברמי רוזנברג | סמנכ"ל מוצרים רמדור

כיצד המהפכה הדיגיטלית משפיעה על הבנייה בהווה ובעתיד?

אנחנו חיים בתקופה מאוד מעניינת ומיוחדת, אנו חיים בעיצומה של מהפיכה דיגיטלית, מהפיכה שהחלה בשנות ה-80 של המאה ה-20 ותופסת תאוצה אקספוננציאלית בשנים אלו.

כאשר מנתחים את ההיסטוריה, היו מספר מהפכות עיקריות שהשפיעו דרמטית על האנושות ועל הסדר החברתי, המהפכה הראשונה היא המהפכה הלשונית שקיבלה תאוצה עם המצאת הכתב לפני 5000 שנים, שהיוותה את היכולת לתעד ולשמר את הידע וההיסטוריה האנושית, המהפכה הנאוטלית (החקלאית) שקרתה לפני 10,000 שנה והמהפכה המדעית שהחלה לפני 500 שנה, כל מהפיכה כזו שינתה את הסדר החברתי.

אם המהפכה הלשונית אפשרה לבני אדם לתקשר, המהפכה החקלאית גרמה לכך שבני האדם הבינו שלהתחיל לסחור עם אנשים אחרים זה פותח בפניהם עולם חדש, זה הצריך מהם לייצר גבולות של הכפר, סדר חברתי חדש ומה שפיתח מאוד את הדתות בעולם, שכולם יאמינו במשהו אחד בכדי לייצר חברה משותפת וסוג של כלכלה חקלאית. לבסוף המהפכה המדעית – שהחלה לפני כ-500 שנה, הרנסנס, מהפיכת הדפוס, גילויי ארצות, קולוניאליזם, סוציאליזם וקפיטליזם ועוד.

המהפכה שאנו חיים בה כעת היא המהפכה הדיגיטלית, היא משפיעה על כל תחומי החיים – הבנייה, הכלכלה, התקשור, החינוך, הרפואה, התרבות ועוד. המהפכה הדיגיטלית מבוצעת על ידי טכנולוגיות חדשות וחדשניות המשנות את הדרך שבה אנשים עובדים, תורמים, לומדים ומתקשרים. אחת המשמעויות העיקריות של המהפכה הדיגיטלית היא הצמיחה המחוזקת של האינטרנט והסמארטפונים, האינטרנט הופך את המידע לזמין ומאפשר לאנשים לתקשר ביניהם, ללמוד, לקנות ולפעול בצורה יעילה כאשר המרחק הפיזי הופך להיות חסר חשיבות. המכשור החכם – טלפונים חכמים, טאבלטים והשעונים החכמים מאפשרים לאנשים להיות מחוברים בכל זמן ובכל מקום. הם מאפשרים לאנשים ולחברות, לעקוב אחר פעילותיהם היומיומיות של האנשים ולקבל מידע רלוונטי בזמן אמת. צמיחת האינטרנט והמכשור החכם גרמה גם לצמיחה של מגמות חדשות כמו הענן, IOT, BI, AI, ראייה ממחושבת וכמובן המילה האחרונה היום היא בינה מלאכותית כדוגמת CHATGPT.

איך כל זה מתחבר לעולם הבנייה, עולם הבנייה הוא תחום ענק ומגוון, המכיל מגוון רחב של פעילויות ותחומים כמו תכנון, ביצוע, ניהול ופיקוח, תחזוקה. הדרך שבה אנחנו מנהלים פרויקט בניה היום שונה מהדרך שבה ניהלו פרויקט לפני 30 שנה ויהיה שונה מהדרך שבה ינהלו פרויקט בעוד 10 שנים. אביא מס' דוגמאות שבהם אנו רואים את השינויים שחלו בשנים האחרונות:

האינטרנט

היכולת לשתף יחד את הנתונים מכל זמן ומכל מקום, "ארגון וירטואלי" – מדובר על צוות של אנשים שעובדים על פרויקט שנמצא במקומות שונים, הקבלן לרוב נמצא בשטח, היועצים השונים כל אחד נמצא במשרד שלו, הנהלת החברה נמצאת במשרדים ונוצר ארגון שהוא מבוזר. כדי לשמור על תקשורת מהירה ויעילה משתמשים בתוכנות ניהול משותפות, ומתקיימת תקשורת בין כולם. חלק נוסף הוא "תאום דיגיטלי", ניהול באמצעות מתודולוגית BIM מאפשרת לראות מודל תלת מימדי של הפרויקט מכל מקום ולנהל תהליכים משוטפים עליו.

הסמארטפון

היכולת להשתמש בכלים חכמים בשטח כדי לעקוב, לתעד ולדווח. לדוגמא, אפליקציה לניהול הבטיחות, דיווח על העובדים בשטח בזמן נתון, לדעת על כל אחד מהם אילו הדרכות עבר ואת הסיכונים בלייב שקיימים כרגע בפרויקט. אפליקציה לניהול האיכות בפרויקט – היכולת לדווח בזמן אמת על ליקויים שקיימים במבנה.

BI תובנות עסקיות

היכולת לצבור את הנתונים המתקבלים מהדיווחים מהשטח ולתת תובנות עסקיות שבאמצעותם ניתן לקבל החלטות נכונות לפרויקט. לדוגמא היכולת לדעת את כמות העובדים והכלים הנמצאים בשטח ביחס לביצוע הכספי של הפרויקט.

AI בינה מלאכותית

יכולת לתת למערכות מהירות יותר ובעלי יכולת למידה וניתוח לקבל בשבילנו החלטות. מערכות שיוכלו לזהות נפילה של עובד ולהתריע, מערכות שיוכלו להגיד לנו על ליקויים שנמצאים במבנה ולהבין את ההשפעה שלהם על המשך חיי הפרויקט.
כל השינויים והתפתחות המהירה הזו קוראת בגלל צמצום המרחק בין השטח למשרד, היכולת להעביר מידע באופן מהיר ואיכותי ממקום למקום ולנתח אותו בצורה חכמה.

אלו חלק מהשינויים שקרו בעולם הבנייה בעקבות המהפכה שאנו נמצאים בה, מה שמדהים לראות זה את המהירות שבה דברים קורים היום, הדוגמאות האלה הם רק חלק קטן ורק מהתקופה האחרונה (10 שנים), אנו חיים בתקופה מרתקת. ניתן לדמיין מה מצפה לנו ב10 שנים הקרובות ומה ב50 שנים הבאות.

Share it on social networks

דילוג לתוכן